Itse tehtyä: Vartalovoi(de)

butter06

butter04

butter05

butter03

butter02

butter01

Tänään tunsin tarvetta hemmotella itseäni. Kiharsin hiukset, iloitsin siitä että mahduin seitsemän vuotta vanhoihin farkkuihin ja puin essun päälle.

Vartalovoi

1 osa öljyä (esim. oliiviöljyä)
1 osa mehiläisvahaa
1 osa karitevoita (shea butter) tai jotain muuta kasvipohjaista voita (esim. kaakaovoita)

Varaa sopivankokoinen säilytysastia valmiille vartalovoille.  Jos teet reseptin niin, että kutakin ainesosaa tulee yksi desilitra, tarvitset silti vain noin kahden desilitran vetoisen astian.

Sulata öljy ja mehiläisvaha hellästi vesihauteessa hiljalleen sekoitellen. Kun mehiläisvaha on täysin liuennut, ota seos kokonaan liedeltä ja anna sen jäähtyä puoli minuuttia. Lisää karitevoi pieninä nokareina ja anna sen sulaa sekoitellen esimerkiksi puuhaarukalla. Seos alkaa muutaman minuutin kuluttua hiljalleen jähmettyä –  jatka silti sekoittamista, kunnes seos on tasaista.

Kaada säilytysastiaan ja anna jähmettyä joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Voide on valmista käytettäväksi heti kun se jäähtyy, tai miksei myös lämpimänäkin. Imeytyminen on hieman hitaampaa kuin jonkun kaupan lotionin, mutta ihoa pehmentävä vaikutus ainakin omien kokemusteni mukaan paaaaljon pidempi.

Liian kuuma lämpötila tekee karitevoista usein rakeista. Se ei käytössä haittaa, mutta rakeisuuden välttämiseksi käsittele karitevoita hellävaroen liikakuumennusta välttäen.

Öljyksi käy (todellakin) mikä tahansa öljy. Vaikka rypsiöljy (kokeiltu on). Omassa varastossani on avocado- ja aprikoosiöljyä oliiviöljyn lisäksi. Ylläolevan version öljyosasta on puolet oliivi- ja puolet aprikoosiöljyä (aprikoosinkiviöljyä).

Vartalovoi tuoksuu hunajaisen luonnolliselle, mutta siihen voi myös lisätä tuoksuöljyjä. Sitruuna tuo mieleen mummin lemon glycerine -käsivoiteen… Vartalovoita voi terästää esim. luonnollisesti antiseptisella teepuuöljyllä, joka siis tavallaan toimittaa säilöntäaineen virkaa. Koska itse valmistan pieniä eriä kerrallaan ja käytän voiteeni melko nopeasti, ei säilöntäaineiluun ole ollut tarvetta. En ole kuitenkaan huomannut minkäänlaista pilaantumista kuukausienkaan säilytyksen jälkeen.

Mehiläisvahaa, tuoksuöljyjä yms. aineksia voi tilata netistä esim. www.gracefruit.comista (jota muuten suosittelen muutenkin ystävällisen ja ripeän asiakaspalvelun vuoksi). Resepti on lähtöisin the little house in the suburbsista.

Advertisements

10 Responses to “Itse tehtyä: Vartalovoi(de)”


 1. 1 Boobettes 01/08/2009 at 8:16 am

  Nyt heräsi kyllä mielenkiinto kokeilla tehdä tuota :) jotta ei kokeilutahto unehdu, pitääpä kirjottaa muistivihkoon koko ohje hetimmiten :)

 2. 2 thatmay 01/08/2009 at 11:13 am

  Hyvä! Itse hurahdin lisäaineettomaan kauneudenhoitoon viimeistään tämän vuoden alussa, kun eräässä marketissa asioidessani valikoima koostui ainoastaan L’Orealin ja Garnierin neonvärisistä purkeista. Jos nyt meikkini hankinkin Maybellinen mallistosta, niin ainakin ihovoideosaston puolelta sitten perataan… :o)

 3. 3 Satu 11/09/2009 at 8:18 pm

  Minkä verran olet käyttänyt tuota tuoksuöljyä, montako tippaa suunnilleen tuohon parin desilitran annokseen? En haluaisi, että se aiheuttaa mitään allergiaoireita, tuoksun tai liian määrän puolesta. :)

 4. 4 thatmay 11/09/2009 at 8:26 pm

  Hei Satu,
  riippuu kovasti tuoksuöljystä. Esim. sitruunaista tuoksua täytyy mielestäni laittaa ihan muutamia tippoja – kolmesta viiteen, muuten tuoksu menee liian kirpeänimeläksi. Sen sijaan viimeisin valloitukseni palmarosa oli niin hennon tuoksuista, että sitä sai lorauttaa melkein koko pipetillisen, en nyt oikein osaa tämän tarkemmin sanoa.

  Olen muuten kerran sulattanut uudelleen rikkoutuneen vartalovoidepatukan eikä ainesosille siinä myllyssä käynyt juuri mitenkään. Tästä voisi päätellä, että kannattaa mieluummin laittaa tuoksua aivan vähän ja jos se ei tunnukaan missään, sulattaa vaan möhkäleen ja lisää tuoksutippoja vähän lisää.

 5. 5 Satu 13/09/2009 at 11:23 am

  Okei, kiitoksia. Täytynee varmaan kysellä myyjiltä kun menen noita tarvikkeita ostamaan, kaipa siellä osataan arvioida määrä ja se, sopiiko koko öljy edes vartalovoidekäyttöön. Vai onkohan se öljy samaa mitä voi huonetuoksunakin käyttää, siis lämpökynttilän kanssa ja noin.

  Ja joskus ovat olleet vähän kiven alla nuo tyhjät purnukatkin, kun olin reissuun lähdössä niin tuntui olevan työn ja tuskan takana löytää pieniä puteleita kaikille shampoille ja muille. Siksi aloittelenkin joululahjoja aina syys-lokakuussa, voin sitten muuttaa suunnitelmia jos kaikkea tarvittavaa ei löydy/saa :’)

 6. 6 thatmay 13/09/2009 at 11:28 am

  Hmm, joo – kannattaa katsella öljyjen etikettejä, että onko kyseessä fragrance oil vai essential oil. Käsittääkseni fragrance oil saattaa olla hieman enemmän allergisia reaktioita aiheuttava ja tuoksu nopeammin haihtuva kuin essential oil. Gracefruit.comin tuotesivuilta olen itse öljyjen käyttötarkoituksia vakoillut.

 7. 7 Satu 31/10/2009 at 10:13 pm

  Hei, yksi kysymys tuli vielä mieleen tuosta karitevoin määrästä.

  Sanoit ohjeessa, että jos käyttää yhden desilitran kutakin ainetta, purkin tilavuus olisi silti suunnilleen 200 ml. Öljy ja mehiläisvaha on helppo mitata, mutta tuleeko kiinteää karitevoita siis silloin 100 grammaa (mikä ainakin leivonnassa tarkoittaisi noin desilitraa)?

  Löysin eräästä nettikaupasta juuri 100 g:n pakkauksen karitevoita ja ajattelin, että tekisin kaksi 125 ml:n purkillista jouluksi. Eli äskeisellä laskutavalla tuo 100 g riittäisi noihin kahteen purkilliseen.

 8. 8 thatmay 09/11/2009 at 11:23 am

  Satu, sori kun en ole ehtinyt aiemmin vastaamaan. Oma mittaustapani oli laittaa köntti “raakaa” karitevoita desin mittaan niin että se suurinpiirtein tuli täyteen. Mittaus oli kuitenkin TODELLA sinnepäin, vähän kuin mansikoita mitatessa – ilmarakoja oli runsaasti.

  Jos et ole aivan varma valmiin tuotteen tilavuudesta ja purkkien koosta, varsinkin jos lahjatarkoitus on mielessä, niin koitapa tehdä seoksesta voidepatukoita esim. saippuamuotissa, muffinssimuotissa tms. rasiassa. Google: lotion bar.

  Ja jos haluat pelata todella varman päälle, korvaa karitevoi vielä jollain muulla voilla esim. mangovoi tms. Karitevoi rakeentuu minulla AINA viimeistään siinä vaiheessa, kun laitan sitä iholle suihkun jälkeen. Lienee ehkä kyse batchista tai sitten en vaan osaa.


 1. 1 Itse tehtyä: Mangovartalovoi(de) « Clean Trackback on 03/09/2009 at 2:52 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Ota yhteyttä

reallyclean@live.com

Viime päivien eniten klikatut

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2 other followers

Kalenteri

July 2009
M T W T F S S
    Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Shop

Advertisements

%d bloggers like this: