Naiiveja avautumisia pukeutumisesta

jakku01

Ei liene salaisuus, että pidän Trinnyn & Susannahin pukeutumisvinkeistä (kieltäydyn sanomasta ohjeista) sekä Karen Homerin kirjasta Things a woman should know about style. Väitänkin, että ne ovat ainoat pukeutumisoppaat, joita olen koskaan lukenut… opiskeluaikojen valinnaisen ja elitistisen etikettikurssin monistenivaskaa lukuunottamatta. “Urheiluun valitaan lajiin sopivat kengät: purjehdukseen kumipohjaiset, golfiin golf-kengät”…

Oikeastaan saan kylmänväreitä sanasta pukeutumisopas.  Ihan kuin en itse tietäisi parhaiten, mikä päälläni näyttää hyvältä. Psst, älkää vain muistuttako minua yhdeksänkymmentäluvun vihreistä farkuista ja ruskeasta tikkitakista!  Sitäpaitsi välttelen vartaloiden muoto-oppia henkeen ja vereen – ollako vaasi, tiimalasi vai päärynä, vai jotain siltä väliltä? Antakaa minun olla!

Molemmissa mainitsemissani lähteissä on kuitenkin jotain, josta pidän ja joka minusta kuulostaa järkeenkäyvältä. Lyhykäisyydessään se menee näin: hanki laatua ja pue päällesi vain sitä, mikä saa sinut näyttämään hyvältä. Todella yksinkertaista. Vaikka voidaan tietenkin kysyä, onko hyvältä näyttäminen pukeutumisen ainoa tarkoitus, siis lämpimänä, katseilta tai auringolta suojattuna tai viileänä pysymisen lisäksi… ja siis tämähän on niin banaali kysymys ettei sitä kannata edes kysyä.

Esiteininä unelmoin voivani käyttää samanlaista vekkihametta kuin se vasemmalla seisova tyttö Eros Ramazzottin In ogni senso -älppärin kannessa. Miksi en olisi voinut? Koska pelkäsin, että pahin kompleksini – lyhyet, paksut ja ylimuodokkaat sääret – olisi tullut julkiseksi puheenaiheeksi. Hikarina (jota sanaa muuten vihaan) ja opettajan tyttärenä pystyin muutenkin vain vaivoin luovimaan läpi koulutaipaleen pahemmin nälvityksi tulematta. En halunnut antaa pahoille kielille lisää vettä myllyyn.

Ei-niinkään-yllättäen kompleksini ei koulun päätyttyä kadonnut mihinkään. Sen sijaan trinnyjasusannahlaisuudesta tuli minulle ikäänkuin uskonto: mitä paremmin pystyt kehosi virheet peittämään, sitä parempi. Saman lantin kääntöpuolihan on parhaiden palojen korostaminen, mutta minulle tärkeää oli nimenomaan virheiden peittäminen. Olen tässä asiassa hyvin myöhäisherännäinen, kun sanon että ei enää. Tiedän, mikä sääntöjen mukaan näyttää päälläni hyvältä (palazzo pants & boatnecks), mutta vasta nyt olen antanut itselleni luvan poiketa niistä säännöistä.

Muistin, että Sugar Kane mainitsi olevansa säärinainen ja minihameihminen – minä kun olen kaikkea muuta kuin säärinainen. Jos pitäisi valita sääret, tissit tai peppu niin sanon että vyötärö.  Tästä huolimatta olen itsepäisesti tullut siihen tulokseen, että pystyn menestyksekkäästi käyttämään minihameita, vaikka sääreni eivät niissä kenties kovin hyviltä näytäkään. Minähän puen päälleni tasan tarkkaan sitä mitä huvittaa.  Skool!

Advertisements

5 Responses to “Naiiveja avautumisia pukeutumisesta”


 1. 1 KatriK. 29/09/2009 at 3:44 pm

  Juuri näin! Joskus pukeutumisopit lähentelevät jo kvanttifysiikkaa, joten oman maun mukaan on niillekin toisinaan näytettävä kintaalla.

 2. 2 Bisquits 29/09/2009 at 4:02 pm

  Oikea asenne! Olen usein ihmetellyt sitä, kuinka jotkut motkottavat vaikkapa sitä, kuinka joku vaate saa näyttämään ihmisen lyhyemmältä. So what? Minä esimerkiksi olen lyhyt, minkä takia näytänkin siltä. Ja jos joku vaate saa minut näyttämään vähän paksummalta mutta on muuten mukava, silloin käytän just sitä. Ei pukeutuminen niin tiukkapipoista touhua ole.

 3. 3 rosenatalie 29/09/2009 at 10:05 pm

  Hah- minäkin skoolaan tälle: “Minähän puen päälleni tasan tarkkaan sitä mitä huvittaa”!

 4. 4 minea 30/09/2009 at 8:59 am

  Kohotan lasia täällä myöskin!

  Sinulla on ihana tyyli, useimmiten katselen kuviasi kateellisena, kun en ole osannut löytää yhtä mukavan oloisia juttuja yrityksistä huolimatta. Täytyisi uskaltaa olla rohkeasti oma itsensä!

  Itseäni (valitettavasti) rajoittavat paitsi tuollaiset yleiset “pukeutumissäännöt” (jotka tosin ovat myös pelastaneet asuni monen monta kertaa) myös mielikuvat ja suoraan sanotut ohjeet äidiltä, jotka olen monesti joutunut toteamaan ihan “vääriksi”. Olen esimerkiksi taistellut itseni kanssa sen takia, etten tuntisi pahaa oloa siitä, että minulla on kahdet melkein samanlaiset kengät -kun ne eivät kuitenkaan ole samanlaiset. Äitini mielestä yhdet yhdentyyliset kengät riittävät: yhdet matalat kävelykengät riittävät, yhdet juhlakengät riittävät. Ja ne käytetään loppuun ennen kuin ostetaan uudet. No, ehkä jos ei koskaan halua vaihdella tai mukailla tyyliään. Kaiken litanian tarkoituksena oli siis kysyä, että ketkä elämäsi henkilöt vaikuttavat pukeutumiseesi eniten?

 5. 5 May 02/10/2009 at 7:20 pm

  Tässä sitä ollaan nyt koitettu käyttää lyhyitä hameita töissä koko viikko. Koko viikko! Ei ne sääret siitä mihinkään ole kavenneet, mutta ei se mitään. Voisin jopa ottaa tavaksi :o)

  Minea: heititpä vaikean! Jos nyt ihan realistisesti vastaisin, niin suuri influenssi on kollegallani, jonka kanssa olen jakanut saman työhuoneen jo vaikka kuinka monen vuoden ajan. Jostain syystä meille osuu aina samanlaiset ja samanväriset vaatteet päälle samana päivänä. Liian tiivistä yhteistyötä! äidiltä taas on minulle iskostunut sellainen tapa, että vanhempia sukulaisia kun mennään tapaamaan niin kammataan tukka ja laitetaan siistit vaatteet päälle. Ei siis mitään risaisia farkkuja. Ja yleensäkin se ajatus, että omalla pukeutumisellaan voi jollain tapaa kunnioittaa ei ainoastaan tilaisuutta vaan myös kanssaihmisiä. Jopa aviomiestään silloin tällöin?
  Jos sitten jotain julkisuuden henkilöitä pitäisi miettiä, niin ehkä jostain todella kummallisesta syystä Drew Barrymore :o) Tai tietysti Carrie <3 (hei älkää tuomitko, mä sain juuri eilen SATC-maratonin loppuun ja oon vieläkin ihan fiiliksissä!). Noh, Trinny&Susannah on pakko mainita. Niiden kirjoissa on niiiiin havainnollisia kuvia, että onhan niitä _ohjeita_ noudatettava. Siis silloin tällöin kun siltä tuntuu :o)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Ota yhteyttä

reallyclean@live.com

Viime päivien eniten klikatut

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2 other followers

Kalenteri

September 2009
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Shop

Advertisements

%d bloggers like this: